Produkty ekologiczne


#KupujŚwiadomie produkty ekologiczne

23 września obchodzimy Dzień Rolnictwa Ekologicznego w Unii Europejskiej.

Inicjatywa ma na celu podnoszenie świadomości społecznej na temat produkcji ekologicznej oraz informowanie o  jej zaletach, także dla środowiska naturalnego.

Rolnictwo ekologiczne oznacza system zarządzania gospodarstwem i produkcji żywności oparty na praktykach najbardziej przyjaznych środowisku i wykorzystujących naturalne procesy przy jednoczesnym utrzymywaniu wysokiej różnorodności biologicznej oraz zapewnieniu właściwego dobrostanu zwierząt. W trosce o środowisko naturalne oraz własne zdrowie warto wybierać produkty oznaczone logo produkcji ekologicznej.

Logo produkcji ekologicznej UE

Logo produkcji ekologicznej można używać wyłącznie w odniesieniu do produktów, które uzyskały certyfikat produkcji ekologicznej wydawany przez upoważnioną jednostkę certyfikującą lub organ kontrolny. Zamieszczany na etykietach unijny znak wraz z numerem certyfikatu potwierdza, że jego produkt został wytworzony w oparciu o ściśle określone normy i objęty systemem kontroli gwarantującym wyjątkową jakość.

Logo:

  • nadaje produktom ekologicznym UE spójną tożsamość wizualną;
  • ułatwia konsumentom rozpoznanie produktów ekologicznych oraz daje pewność co do pochodzenia i jakości ekologicznej żywności;
  • gwarantuje rolnikom ochronę ich interesów przy wprowadzaniu produktów ekologicznych do obrotu w całej UE.

Najważniejsze dane dot. produktów ekologicznych

Czy wiecie, że największą powierzchnię ekologicznych użytków rolnych zajmują w Polsce zboża uprawiane na ziarno, świeże warzywa i owoce oraz ziemniaki?

Informacje o polskim rolnictwie eko w pigułce:

Więcej informacji o rolnictwie ekologicznym:

Chcesz wiedzieć więcej o rolnictwie i produktach ekologicznych?

Weź udział w quizie

Na zwycięzców czekają drukarki Canon Selphy Square QX10!

Regulamin

Producenci żywności ekologicznej

Poniżej prezentujemy wybranych polskich producentów żywności ekologicznej.

Gospodarstwo Ekologiczne Frykas – Cezary i Edyta Szczupak

Adres: Marwice 11, 74-120 Widuchowa (woj. zachodniopomorskie)
Strona WWW: www.koziefrykasy.pl

Cezary i Edyta Szczupak od 1998 roku prowadzą małe rodzinne gospodarstwo. Od 2006 roku posiadają certyfikat ekologiczny w rolnictwie. Zajmują się hodowlą kóz, krów mlecznych (rasy jersey) i owiec. Z mleka zwierząt hodowanych w gospodarstwie wytwarzają różnego rodzaju sery, m.in.: krowie podpuszczkowe dojrzewające z certyfikowanego mleka krów rasy jersey, kozie, owcze. Państwo Szczupakowie prowadzą również warsztaty dla dzieci i dorosłych, m.in. wyrobu masła, serów, przetworów czy warsztaty zielarskie oraz rękodzieła.


Gospodarstwo Ekologiczne Folwark Biernów Park Krystyna i Andrzej Hapka

Adres: Ostre Bardo 29, 78-320 Połczyn-Zdrój (woj. zachodniopomorskie)

„Folwark Biernów Park” jest gospodarstwem rodzinnym prowadzonym od ponad 60 lat. Dzięki pozyskanym  środkom z Unii Europejskiej gospodarstwo zostało zmodernizowane i powiększone – obecnie funkcjonuje na areale 162 hektarów jako certyfikowane gospodarstwo ekologiczne. Główną gałęzią produkcyjną gospodarstwa jest hodowla bydła mięsnego. Modernizacja parku sprawiła zaś, że „Folwark Biernów-Park” stał się również ogólnodostępnym miejscem spotkań mieszkańców i turystów, pełni on również funkcję edukacyjne.

W gospodarstwie wytwarzane są m.in.: grzyby marynowane z szyszką (Perła 2014, produkt wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych), przetwory z dyni, budyń z grzybów oraz sarna duszona z cebulą i suszoną dynią (Perła 2013).


Ekologiczne Gospodarstwo Rolne „Anielskie Ogrody” Kamila i Bogdan Kasperscy

Adres: Budachów 1, 66-630 Budachów(woj. lubuskie)
Strona WWW: https://anielskieogrody.pl/kontakt/

Kamila i Bogdan Kasperscy prowadzą certyfikowane ekologiczne gospodarstwo rolne. Tworzą własne rozwiązania, szczególnie w zakresie uprawy na słabej ziemi. „Anielskie Ogrody” to projekt utworzenia od podstaw małego rodzinnego ekologicznego gospodarstwa rolnego. Gospodarstwo zajmuje się produkcją biowarzyw, owoców, ziół i kwiatów jadalnych na potrzeby rodziny oraz lokalnej społeczności. Głównym elementem gospodarstwa Anielskie Ogrody jest przydomowy ogród o powierzchni 0,5 ha, w którym uprawia się ponad 600 gatunków roślin.


Gospodarstwo Skarby Natury z Zabłocia

Adres: 24-173 Markuszów, Zabłocie 3 (woj. lubelskie)
Strona WWW: www.skarbynatury-zablocie.pl

Skarby Natury z Zabłocia to rodzinne gospodarstwo ekologiczne, położone u podnóża Wyżyny Lubelskiej, niedaleko Nałęczowa. Od wielu lat w gospodarstwie uprawia się w sposób ekologiczny rośliny oleiste, zbożowe, strączkowe oraz zioła. Rośliny oleiste (len, rzepak, lniankę, ostropest, wiesiołek, czarnuszkę i gorczycę białą) uprawia się głównie z myślą o ich przetwarzaniu poprzez tłoczenie na zimno oleju w firmie SKARBY NATURY. Stała kontrola całego procesu produkcji od nasionka przez uprawę i zbiór roślin aż po ostatnią wyciśniętą kroplę oleju pozwala dbać o jego najwyższą jakość.


BioGumienny.pl NASZEBIO.eu – Ekologiczne Gospodarstwo Rolne Barbara i Mariusz Gumienny

Adres: Dębowiec 651, 38-220 (woj. podkarpackie)
Strona WWW: http://biogumienny.pl/

Ekologiczne Gospodarstwo Rolne Barbara i Mariusz Gumienny posiada certyfikat żywności ekologicznej. W gospodarstwie wytwarza się: mąki, kasze, płatki, makarony, oleje tłoczone na zimno. Państwo Gumienni uprawiają: orkisz – odmiany: Schwabenkorn, Oberkulmer rotkorn; samopszę;płaskurkę; żyto krzyca; grykę, proso, jęczmień, owies, a także nasiona oleiste, tj.: len złoty, ostropest plamisty, rzepak. W gospodarstwie uprawia się także warzywa, m.in.: ziemniaki, buraki czerwone, cebule żółtą, marchewkę, selera, kapustę i pietruszkę.


Gospodarstwo Sadownicze G-EKOL Grzegorz Kolasiński

Adres: Zajeziorze 8; 27-650 Samborzec (woj. świętokrzyskie)

Grzegorz Kolasiński prowadzi gospodarstwo sadownicze od 2015 roku. Od 2020 r. posiada certyfikat ekologiczny. Na obszarze 12 ha uprawiane są gatunki sadownicze: jabłoń – 7 ha, wiśnie – 4 ha oraz śliwy i morele – 1 ha.


Gospodarstwo rolne Alina i Mirosław Romaniuk KORNINO

Adres: Nowokornino 59, 17-200 Hajnówka (woj. podlaskie)
Strona WWW: https://kornino.pl/

Gospodarstwo ekologiczne „KORNINO” to rodzinne gospodarstwo z 30-letnią tradycją uprawy ziół. Liczy ponad 80 hektarów, z czego blisko 40 hektarów to uprawy zielarskie, ponadto są to warzywa, uprawy sadownicze i zboża. Od 2004 r. całe gospodarstwo funkcjonuje w systemie rolnictwa ekologicznego i wszystkie jego produkty są certyfikowane. Główne uprawy to: melisa, jeżówka, mięta, ruta, babka lancetowata, głóg, jarzębina, aronia, czarna porzeczka, poziomka. Dumą gospodarstwa jest różeniec górski – rzadka roślina pochodząca z Syberii.


Gospodarstwo Ekologiczne Krzysztof Dziuba

Adres: Zuzowy 28, 97- 570 Przedbórz (woj. łódzkie)

Gospodarstwo położone we wsi Zuzowy w gminie Przedbórz w powiecie radomszczańskim zajmuje powierzchnię 23,70 ha, w tym użytki rolne ponad 13 ha. Jest to wielokierunkowe gospodarstwo rodzinne zajmujące się uprawą zbóż, bobowatych, owoców i warzyw. Są w nim również rośliny miododajne – gryka, ponieważ właściciel z pasją zajmuje się pszczelarstwem. Wykorzystuje przy tym zbudowane przez siebie urządzenia własnego pomysłu.


EKO Biedrzyccy” Ksenia i Dawid Biedrzyccy

Adres: Grzymkowice 88, 96-230 Biała Rawska (woj. łódzkie)

Adres WWW: https://ekobiedrzyccy.pl/strona-glowna-gospodrstwo-ekologiczne

Gospodarstwo o pow. 22 ha położone we wsi Grzymkowice w gminie Biała Rawska w powiecie rawskim jest nastawione na produkcję owoców: pigwowca japońskiego, śliwki oraz warzyw: kopru ogrodowego, ogórków, rabarbaru. Prowadzi sprzedaż soków, syropów oraz suszu z własnych plantacji.


EKO – MŁYN Kazimierz Jachymski

Adres: Dziewierzewo 61, 89-240 Dziewierzewo (woj. kujawsko-pomorskie)

Strona WWW: https://www.kujawskopomorskiebazarek.pl/producent/60,kazimierz-jachymski

Eko-Młyn: https://drive.google.com/file/d/1-FwlB417JalV-Ks0zUw37Agz0WH1YfPi/view

Kazimierz Jachymski prowadzi przetwórstwo zbóż ekologicznych certyfikowanych na mąki i kaszę BIO. Przetwarza wyłącznie zboża pochodzące z własnego certyfikowanego gospodarstwa. Od 2005 roku gospodarstwo prowadzi produkcję ekologiczną. Widząc, jak zboża doceniane są przez polskich i zagranicznych odbiorców i przetwórców, właściciel zdecydował się na samodzielne przetwarzanie, a także na skrócenie drogi od pola do stołu. Od roku 2015 mieli własne zboża w wybudowanym niewielkim młynie żarnowym.


Gospodarstwo Zielarskie Wróbel

Adres: Gołoty 37, 86-260 Unisław (woj. kujawsko-pomorskie)
Strona WWW: http://ziolawrobel.pl/

Państwo Wróblowie w swoim gospodarstwie zielarskim produkują zioła i wypiekają chleb. Wytworzone w ich gospodarstwie ekologicznym zioła rosły w bezpośrednim sąsiedztwie rezerwatu przyrody (Wzgórza Płutowskie) w samym środku Parku Krajobrazowego Pradoliny Dolnej Wisły. Wszystkie zioła uprawiane, suszone, czyszczone i pakowane są na terenie rodzinnego gospodarstwa zielarskiego. Mięta pieprzowa unisławska wpisana jest na Listę Produktów Tradycyjnych.Naturalne i starannie wyselekcjonowane najwyższej jakości herbatki i przyprawy posiadają dobroczynne właściwości poprawiające zdrowie i samopoczucie.


Sery i EKO-AGROTURYSTYKA Janina i Bolesław Bobak

Adres: Ząb 175, 34-521 Ząb (woj. małopolskie)
Strona WWW: https://eko-agroturystyka-janina-i-bolesaw-bobak.business.site

Tradycje wytwarzania prawdziwych serów góralskich są w rodzinie Bobaków kultywowane od wielu pokoleń, dlatego tak wielu klientów docenia oryginalny smak. Podstawowym kierunkiem działalności jest produkcja mleka krowiego i owczego oraz żywca cielęcego i wołowego. W 100% naturalne mleko przeznaczone jest do wytwarzania górskich serów według tradycyjnej receptury. W przydomowej serowarni powstają górskie sery m.in.: tradycyjne serki owcze – oscypki, a także bundz – łagodny ser z owczego mleka, a także sery białe,wędzone, bryndza, korbacz. Sery przeznaczone są do sprzedaży bezpośredniej zarówno w gospodarstwie, jak i na miejscowych targowiskach. Producent nie wytwarza żywności w ramach certyfikatu jakości żywności.


Zagroda Szczęśliwych Zwierząt

Adres: Białęgi 16, 62-095 Murowana Goślina (woj. wielkopolskie)

Strona WWW: https://zagrodabialegi.pl/

Zagroda Szczęśliwych Zwierząt to ekologiczne, certyfikowane gospodarstwo rolne, promujące edukację wśród dzieci i dorosłych w zakresie zrównoważonego rozwoju, szacunku do przyrody i zdrowego trybu życia. W gospodarstwie uprawiane są warzywa, zboża, zioła, a także także krzewy i drzewa owocowe. Hodowane jest ptactwo domowe, świnie wełniste rasy mangalica i krowy (głównie mleczne) oraz pszczoły. Na terenie Zagrody można także spotkać owce, kozy, bydło domowe garbate, alpaki, bawoły wodne, ośliczkę, konie, kuce.


Borówkowy Gaj Andrzej Nowak

Adres: ul. Borówkowa 9, Konarskie, 62-035 Konarskie (woj. wielkopolskie)

Strona WWW: https://borowkowy-gaj.pl

Borówkowy Gaj to rodzinne gospodarstwo sadownicze. Z ogromną pasją zajmuje się uprawą borówek amerykańskich w systemie ekologicznym i z wykorzystaniem bakterii probiotycznych. Aby wydłużyć przyjemność spożywania tych owoców na cały rok, państwo Nowakowie zdecydowali się na produkcję powideł i soków, które nie mają w swoim składzie żadnych dodatków. Producenci, odpowiadając na potrzeby klientów, zdecydowali się do swojej oferty wprowadzić borówkę liofilizowaną. W ofercie Borówkowego Gaju pojawił się także ocet z borówki o bardzo oryginalnym smaku, a najmłodszym dzieckiem w gamie produktów są powidła borówkowo-truskawkowe.


Gospodarstwo Ekologiczne Pazikoland

Adres: Stare Budy 14, 96-512 Młodzieszyn(woj. mazowieckie)

Strona WWW: https://pazikoland.pl

Gospodarstwo Ekologiczne Pazikoland wytwarza certyfikowane produkty ekologiczne najwyższej jakości: warzywa, mąki, jaja i przetwory.


Dariusz Kiesiński

Adres: Janów 8; 49-330 Łosiów(woj. opolskie)

Dariusz Kiesiński jest rolnikiem z zamiłowania i z wyboru. Od zawsze interesowały go wszystkie nowinki, dzięki którym można było efektywniej i nowocześniej prowadzić gospodarstwo. Od 2014 roku całkowicie przestał używania środków chemicznych i prowadzi sadownictwo ekologiczne, co potwierdzone jest certyfikatem. Obecnie uprawia porzeczki: czerwona, czarna, biała w odmianach: Titania, Ben Lomond, Ben Sarek, Tiben, Tistel; czerwone odmiany Rosetta, Rovada; białe odmiana Jutarbog. Od 4 lat prowadzi dodatkową działalność związaną z przetwórstwem własnych owoców, m.in tłoczone soki, dżemy oraz owoce suszone.


Gospodarstwo Eko Złotna

Adres: Złotna 28 A, 14-300 Złotna (woj. warmińsko-mazurskie)
Strona WWW: www.ekozlotna.pl

Gospodarstwo Eko Złotna to rodzinne gospodarstwo zajmujące się produkcją oraz przetwórstwem zbóż. Prowadzeniem gospodarstwa zajmują się Bohdan i Elżbieta Stankiewicz przy wsparciu córki Bianki.

W gospodarstwie uprawiany jest orkisz, żyto oraz pszenica okrągłoziarnowa Trispa. Te zboża uprawiane są od tysięcy lat, były i są jednym z filarów naszej diety. Gospodarze wyjaśniają, że ich misją jest przekonywanie ludzi, że zdrowe odżywianie, to powrót do tradycyjnej kuchni oraz do modelu bezpośrednich zakupów produktów dobrej jakości od znanych, lokalnych producentów. Od 2021 roku gospodarstwo samodzielnie miele ziarno oraz sprzedaje ekologiczne mąki.


Gospodarstwo Ekologiczne Wańczykówka

Adres: ul. Świętej Anny 9, Krzeszów(woj. dolnośląskie)

Strona WWW: https://wanczykowka.com/

Gospodarstwo ekologiczne „Wańczykówka” to certyfikowane ekologiczne gospodarstwo agroturystyczne położone w Sudetach. Prowadzi ekologiczną hodowlę zwierząt i uprawę roślin, a także produkuje ekologiczne sery i jogurty. Wyroby sprzedawane są w sklepie firmowym znajdującym się na terenie gospodarstwa oraz wysyłkowo. W Wańczykówce prowadzone są warsztaty serowarskie i szkolenia, odbywa się również doradztwo technologiczne dla małych i mikroprzetwórców mleka.


Gospodarstwo Agroturystyczne Pod Srebrną Górą Agata i Zbigniew Wolak

Adres: ul. Długa 125, Jeżów Sudecki(woj. dolnośląskie)

Strona WWW: https://www.srebrna-gora.pl/

Gospodarstwo agroturystyczne położone u stóp Srebrnej Góry, zboczu Gór Kaczawskich, jest prowadzone od 2001 roku. Prowadzi ekologiczną uprawę owoców i warzyw oraz hodowlę zwierząt gospodarskich. Gościom serwuje posiłki na bazie żywności z ekogospodarstwa.


Sad Ekologiczny BM Ogrody Bio Jabłko Bożena Pochodyła i Marek Kruk

Adres: ul. Sanatoryjna 7, Krośnice (woj. dolnośląskie)

W Sadzie Ekologicznym znajdującym się na terenie Parku Krajobrazowego Doliny Baryczy uprawia się ekologiczne jabłka oraz produkuje ekologiczne soki z jabłek. Sok wyciskany jest ze specjalnie wyselekcjonowanych odmian jabłek o najwyższych walorach smakowych i odżywczych. System tłoczenia odbywa się według starej metody za pomocą przekładek wiklinowych wyścielonych tkaniną z bawełny.


Gospodarstwo Ekologiczno-Rolne Sławomir Borowiak

Adres: ul. Polna 10, Kolincz, 83-211 Jabłowo (woj. pomorskie)

Sławomir Borowiak to przede wszystkim producent warzyw liściowych, mini baby oraz świeżych ziół. Ilości warzyw i ziół są ograniczone i dostosowane do pory roku oraz czasu wegetacji roślin. Produkcja roślin odbywa się od siewu nasion, poprzez rozsadę, sadzenie, aż po zbiór. Gospodarstwo prowadzi sprzedaż bezpośrednią, a także dostarcza towar do wybranych sklepów i hurtowni w Starogardzie Gdańskim, Trójmieście i okolicach.


Marek i Alicja Szutenberg

Adres: Klukowa Huta, Rzemieślnicza 16, 83-322 Stężyca (woj. pomorskie)

Państwo Szutenbergowie prowadzą gospodarstwo w Klukowej Hucie w powiecie kartuskim. Uprawiają warzywa, zboża, trawy i ziemniaki. Obsada zwierzęca to bydło opasowe, a grupę produktów z certyfikatem stanowią koper, jaja, czosnek, brukiew, brukselka, buraki ćwikłowe, cebula, cukinia, dynia, jarmuż, kalarepa, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta pekińska, kapusta włoska, marchew, ogórki, pietruszka, pory, selery, ziemniaki, brokuły, koper włoski, gęsi, indyki, kaczki i kury.


Gospodarstwo Rolne Małgorzata Siłakowska

Adres: Chrzanowo 5 c, 84-213 Brzeźno Lęborskie (woj. pomorskie)

Adres strony WWW: https://facebook.com/jagodowemarzenie.bio/

Gospodarstwo Małgorzaty Siłakowskiej jest położone w miejscowości Chrzanowo w gminie Łęczyce w powiecie wejherowskim. Prowadzona jest w nim uprawa owoców miękkich, w tym jagody kamczackiej i żurawiny wielkoowocowej. Poza sprzedażą świeżych superowoców gospodarstwo zajmuje się przetwórstwem w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego. Produkty można nabyć bezpośrednio na gospodarstwie, ale również podczas regionalnych targów i wystaw.


Degustacja produktów ekologicznych

Świętujcie Dzień Rolnictwa Ekologicznego w UE z #KupujŚwiadomie!

23 września została przeprowadzona akcja w kinach w województwie mazowieckim, opolskim, lubelskim oraz łódzkim. Oprócz wyświetlania spotu promującego rolnictwo ekologiczne, tego dnia na gości czekała degustacja ekologicznych produktów i drobne niespodzianki!

LISTA KIN:

Kino Bajka, ul. Pułaskiego 3, Kluczbork

Kino Bajka, ul. Radziszewskiego 8, Lublin

Kino Polonez, ul. Wita Stwosza 2/4 Skierniewice

Kino Atlantic, ul. Chmielna 33, Warszawa

Skip to content