
Ogłaszamy nabór zgłoszeń do IX edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów”. Zapraszamy Koła Gospodyń Wiejskich i stowarzyszenia, którym bliskie są smaki regionów i dawne receptury, a wyjątkowe potrawy przygotowują z pasją i sercem.

Dziękujemy wszystkim Uczestnikom za udział w naszej ankiecie, w której należało odpowiedzieć na 5 pytań na temat kulinarnych zwyczajów i tradycji wielkanocnych, a także rozpoznawalności znaków jakości i oznaczeń żywności oraz ich wpływu na decyzje zakupowe.

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zachęca do poszukiwania i wybierania wysokiej jakości polskich produktów rolno-spożywczych. #Kupuj Świadomie przez cały rok. Nie tylko od święta!

Wyjątkowa prezentacja polskich potraw na Internationale Grüne Woche 2024 w Berlinie przyciągnęła tłumy odwiedzających. Podczas pierwszego weekendu targów na polskim stoisku narodowym były obecne przedstawicielki Koła Gospodyń Wiejskich Szaflary z woj. małopolskiego.

Wyjątkowa atmosfera towarzyszyła w miniony weekend Jarmarkom Bożonarodzeniowym #KupujŚwiadomie.

Tradycyjne specjały kuchni polskiej, wyjątkowe wyroby regionalne, produkty certyfikowane w ramach systemów jakości i z oznaczeniami, w tym ze znakiem PRODUKT POLSKI. To wszystko znajdziecie na Jarmarkach Bożonarodzeniowych.

Do udziału w tegorocznej edycji zgłosiła się najwyższa w historii konkursu liczba Kół Gospodyń Wiejskich – aż 3528! Od 23 kwietnia do 17 września trwały eliminacje w ramach I (powiatowego) i II (wojewódzkiego) etapu konkursu.

Z okazji Światowego Dnia Jabłka Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zaprasza na samozbiory tych owoców.

Już 23 września w całej Unii Europejskiej obchodzić będziemy Dzień Rolnictwa Ekologicznego.

Zapraszamy do udziału w wydarzeniu podczas FINAŁU Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich pn. „Bitwa Regionów”.

Karczek z dzika z plackami ziemniaczanymi i sosem z grzybów leśnych, indyczka nadziewana pieczarkami, pieczona w towarzystwie słodkiej gruszki i renety czy polędwiczki wieprzowe z podlaskiego stołu. To niektóre z potraw, które zachwyciły jury Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów”.

Eliminacje powiatowe VIII edycji Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich dobiegły końca. Za nami 244 wydarzenia, a podczas nich 2 780 wyśmienitych potraw, bogactwo smaków i tradycji kulinarnych oraz ogrom pozytywnych emocji i wspaniała atmosfera.