Przejdź do treści

X edycja ogólnopolskiego Konkursu im. Rafała Jelewskiego Wielkopolski Kucharz Roku 2025

X edycja ogólnopolskiego Konkursu im. Rafała Jelewskiego Wielkopolski Kucharz Roku 2025

X edycja ogólnopolskiego Konkursu im. Rafała Jelewskiego Wielkopolski Kucharz Roku 2025

49 49 people viewed this event.

Konkurs Wielkopolski Kucharz Roku jest wydarzeniem niekomercyjnym. Promuje młode talenty kulinarne i adresowany jest do kucharzy z całej Polski. Konkurs stanowi bez wątpienia kulinarną wizytówkę Wielkopolski. Jest przejawem jedności i determinacji lokalnego środowiska skupionego na promocji najwyższej jakości gastronomii oraz edukacji młodzieży. Jego celem jest odkrywanie, poznawanie i zaprezentowanie kulinarnych tradycji Wielkopolski we współczesnej aranżacji, zgodnie z obowiązującymi światowymi trendami. W wydarzeniu biorą udział uczniowie szkół gastronomicznych oraz studenci, którzy w trakcie wydarzenia mają możliwość obserwować podczas pracy najlepszych szefów kuchni. Szczególna uwaga organizatorów kierowana jest również na  produkty, z których przygotowywane są potrawy konkursowe. Produkty te posiadają certyfikaty, oznaczenia i pochodzą od lokalnych producentów.

Tegorocznym zadaniem każdego uczestnika będzie przygotowanie dwóch dań:

  • amuse bouche z użyciem: dowolnego produktu marki Bezgluten oraz marki Alpro, a także orzecha laskowego
  • danie główne z użyciem: wiejskiej kaczki, maliny oraz ciasta makaronowego.

Pozostałe składniki w gestii uczestnika.

Kapituła konkursu:

Joanna Ochniak – międzynarodowy, certyfikowany juror konkursów kulinarnych, inicjator i współorganizator konkursu im. Rafała Jelewskiego Wielkopolski Kucharz Roku. Jest pierwszym w historii polski Jurorem z uprawnieniami WACS. Ekspert w dziedzinie szkoleń i marketingu w gastronomii, przewodnicząca Komitetu Międzynarodowego Dnia Szefa Kuchni w WorldChefs. Od 15 lat właścicielka firmy FPMS – Doradztwo Unijne, zajmującej się organizacją szkoleń oraz podróży kulinarnych dla kadr zarządzających w branży gastronomicznej na całym świecie. Promotor zawodu szefa kuchni, menedżer drużyn kucharskich startujących w międzynarodowych konkursach kulinarnych, autorka licznych artykułów poświęconych wydarzeniom kulinarnym w Polsce i na świecie. Zasiada w Kapitule Kulinarnego Pucharu Polski, Kapitule Hermesów Poradnika Restauratora oraz w Komisji Weryfikacyjnej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni (OSSKiC). Autorka Kodeksu Etycznego Jurora Konkursów Kulinarnych. Krzewiciel zdrowego żywienia dzieci na całym świecie oraz filantropka angażująca się w szereg akcji, głównie na rzecz walki z biedą i głodem na świecie, w tym akcji humanitarnej World Chefs Tour Against Hunger w RPA.

Barbara Surma – wykładowca uniwersytecki, Członek Rady Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej, Wielkopolskiej Izby Gastronomicznej. Pomysłodawczyni Kulinarnego Pucharu Polski, organizowanego od 20 lat na terenie MTP w Poznaniu.

Dominik Brodziak – to utytułowany szef kuchni, trener i juror konkursów kulinarnych. Szef Kuchni Restauracji Panorama w Hotelu HP Park. Zdobył: I miejsce w konkursie Profesjonalista Roku 2001, I miejsce Kulinarny Puchar Polski 2001, reprezentant Polski w Culinary Word Cup Luxemburg 2002. Jako pierwszy w historii Polski brał udział w najbardziej prestiżowym konkursie kulinarnym na świecie Bocuse d/Or Europe 2008, w styczniu 2011 był trenerem reprezentacji Polski w tym wyjątkowym konkursie.

Tomasz Purol – zwycięzca 5-edycji Top Chef Polska (2015) i wielu innych prestiżowych konkursów kulinarnych w tym Olimpiady Smaku Nestle (2006) i Kulinarnego Pucharu Polski (2007). Rozpoczął praktyczną naukę zawodu w poznańskim Hotelu HP Park pod okiem mistrzów kuchni Rafała Jelewskiego i Dominika Brodziaka. Był uczestnikiem pierwszej edycji Wielkopolskiego Kucharza Roku w 2001 roku. Od 2016 jest współorganizatorem konkursu.

Zapisy na wydarzenie zamknięte.
 

data i czas

2025-06-17 @ 09:00 do
2025-06-17 @ 16:00
 

data zakończenia rejestracji dla producentów

2025-04-30
Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.