Tradycyjny chleb żytni każdy upiec może! Bezpłatne warsztaty kulinarne w Dworze Skrzynki

Tradycyjny chleb żytni każdy upiec może! Bezpłatne warsztaty kulinarne w Dworze Skrzynki

Tradycyjny chleb żytni każdy upiec może! Bezpłatne warsztaty kulinarne w Dworze Skrzynki

przez
24 24 people viewed this event.

Czy jest coś wspanialszego niż zapach świeżego, domowego chleba, z chrupiąca skórką? Jak taki właśnie chleb przygotować w domowych warunkach dowiesz się na wyjątkowych warsztatach kulinarnych w Dworze Skrzynki. Jeśli mieszkasz w wielkopolskiej wsi i kochasz dobrą kuchnię – mamy dla Ciebie wyjątkową propozycję! Instytut Skrzynki (gm. Stęszew, powiat poznański) zaprasza w środę, 5 listopada br. (g. 10.00 – 16.00) odbędą się warsztaty chlebowe z Jackiem Bany (TO NIE PIEKARNIA w Wirach).

Kim jest Jacek Bany i jego rzemieślnicza pracownia?
Budynek, w którym mieści się To Nie Piekarnia jest niepozorny i zupełnie nie oddaje wyjątkowości tego, co czeka nas w środku. Od razu po przekroczeniu progu czujemy zapach chleba. I natychmiast wpadamy w wir opowieści Jacka Bany. Ten człowiek wie o chlebie wszystko. Studiował staropolskie książki kulinarne, by rozpracowywać tradycyjne receptury i wypiekać chleb inspirowany właśnie dawnymi czasami i… smakiem dzieciństwa. Bez chemii i sztucznych dodatków.

Jego rodzice dotarli do Poznania z pogranicza Podlasia i Lubelszczyzny. To w Poznaniu powstał jego pierwszy chleb, można więc domyślać się, że magia Wielkopolski uwiodła go kulinarnym urokiem. Chleby Jacka Bany smakują w każdym okruszku jego niezwykłą pasją!

Wracając do Nie-piekarni… W niewielkim pomieszczeniu stoją worki z mąką z zaufanego młyna z Podlasia, mąką produkowaną pod konkretne  zamówienie Pana Jacka. Wszędzie pamiątkowe, liczące nieraz i sto lat akcesoria. Pod ścianami kredensy kryjące wyrabiane na miejscu skarby. Przede wszystkim chleby – ale i konfitury, soki, rozmaitej maści smarowidła. A Na ścianach fotografie, o każdej osobna historia. Gospodarz jest dumny ze swoich wyrobów, chętnie pokazuje legendarną trwałość chleba marcowego, dostojność innych chlebów na żytniej mące z pełnego przemiału. Tłumaczy, na czym polega prowadzenie zakwasów, uczy jak dążyć do doskonałości. Jeśli mamy szczęście to uda nam się zrobić zakupy bo chleby choć trwałe i nie najtańsze nie czekają długo na chętnych. Są godne najlepszych stołów świata.

Nieprzypadkowo więc, to jeden z wyjątkowych punktów na Szlaku Kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego” – drugiego co do wielkości szlaku kulinarnego w Polsce.

 Ważne informacje organizacyjne dotyczące warsztatów:

  • Udział bezpłatny
  • Liczba miejsc ograniczona
  • Dla kogo? – tylko dla mieszkańców obszarów wiejskich województwa wielkopolskiego, którzy w tym roku nie uczestniczyli jeszcze w warsztatach Instytutu Skrzynki i KOWR w Dworze Skrzynki
  • Obowiązują zapisy
  • Decyduje kolejność zgłoszeń
  • Z jednego KGW mogą uczestniczyć maksymalnie 2 osoby

Zgłoszenia prosimy przesyłać na adres: warsztaty@instytutskrzynki.pl: imię i nazwisko, nazwa KGW (jeśli dotyczy), termin warsztatów, na które uczestnik chce się zapisać (05.11.2025)

Nie zwlekaj – miejsca szybko znikają! Dwór Skrzynki czeka na Ciebie z otwartą kuchnią i wielkopolską gościnnością.

Serdecznie zapraszamy!

Dodatkowe szczegóły

Województwo – wielkopolskie

Aby zarejestrować się na to wydarzenie, wyślij swoje dane pocztą e-mail na adres warsztaty@instytutskrzynki.pl

 

Data i Czas

2025-11-05 @ 10:00 AM do
2025-11-05 @ 04:00 PM