Światowy Dzień Jabłka – KOWR zaprasza na samozbiory


Z okazji Światowego Dnia Jabłka Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zaprasza na samozbiory tych owoców. Zachęcamy sadowników do włączania się do akcji, a konsumentów – do wizyt w sadach i samodzielnych zbiorów. Akcja trwa do końca października.

28 września w sadzie jabłkowym w gospodarstwie Andrzeja Jarosiewicza w Nowych Olszynach w powiecie płońskim odbyła się konferencja prasowa z udziałem Sekretarza Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Rafała Romanowskiego, Zastępcy Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Małgorzaty Gośniowskiej-Koli i Doroty Kruczyńskiej, eksperta Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego.

– Światowy Dzień Jabłka to dzień szczególny, kiedy możemy pokazać ogromny potencjał polskiego jabłka. Polska jest liderem w produkcji i eksporcie tych owoców. Nasz kraj jest największym producentem w Unii Europejskiej oraz 4. na świecie po Chinach, Stanach Zjednoczonych Ameryki i Turcji. Udział jabłek w krajowych zbiorach owoców wynosi 80 proc.– poinformował Sekretarz Stanu w MRiRW Rafał Romanowski.

– Gorąco zachęcamy sadowników do włączania się do akcji samozbiorów, a konsumentów do odwiedzania sadów. Takie doświadczenie może być wspaniałą przygodą dla całych rodzin. Samodzielnie zerwane z drzewa owoce smakują wyjątkowo – zapraszała Małgorzata Gośniowska-Kola, Zastępca Dyrektora Generalnego KOWR. Formularz zgłoszeniowy dla gospodarstw sadowniczych zainteresowanych włączeniem do akcji i adresy gospodarstw sadowniczych biorących w niej udział są dostępne na https://www.kupujswiadomie.gov.pl/samozbiory-jablek/

– Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa prowadzi kampanię #KupujŚwiadomie promującą rodzimą żywność z oznaczeniami i certyfikatami jakości żywności, w tym polskich jabłek. Zachęca do wybierania owoców polskiej produkcji. Wszystkie informacje nt. działań realizowanych przez KOWR w ramach kampanii #KupujŚwiadomie są dostępne na stronie www.kupujswiadomie.gov.pl, zapraszam do jej odwiedzania – powiedziała Małgorzata Gośniowska-Kola.

– Światowa produkcja jabłek opiera się na kilku odmianach, które rosną w sadach w różnych częściach globu. Niezmiennie od dziesiątków lat numerem jeden jest Golden Delicious, a następnie Fuji i Delicious. Do tej trójki dołączyła Gala, której udział w ogólnej produkcji jabłek zwiększył się znacząco – dr Dorota Kruczyńska, ekspert Instytutu Ogrodnictwa – PIB, przedstawiła tendencje odmianowe w produkcji towarowej.

Jabłko to owoc o ogromnych możliwościach wykorzystania w kuchni. Dania z jabłek, zarówno wytrawne, jak i na słodko, soki, musy i przekąski są wyśmienite, o czym mogli się przekonać uczestnicy konferencji. Bogactwo odmian uprawianych w kraju daje wręcz nieograniczone możliwości wykorzystania w kuchni. A że Polska jabłkami stoi – warto po te owoce sięgać jak najczęściej.

Światowy Dzień Jabłka obchodzono również w Centrali Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. – Jabłka krajowej produkcji są pyszne we wszystkich smakach i kolorach, dlatego każdego dnia warto doceniać te wyjątkowe owoce – do poczęstowania się polskimi jabłkami zaprosił pracowników Dyrektor Generalny Waldemar Humięcki.


Skip to content