Nasz kraj to prawdziwa potęga w produkcji tych owoców, mają one szczególne miejsce w polskiej tradycji rolniczej, a ich walory odżywcze i smakowe są powszechnie cenione.
A oto kilka faktów:
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zachęca do sięgania po rodzimą żywność z oznaczeniami i certyfikatami jakości żywności oraz wybierania owoców krajowej produkcji. Pamiętajmy, że za każdym jabłkiem stoi:
✔️ ogrom pracy rolników i sadowników, którzy stawiają na jakość
✔️ wieloletnia tradycja sadownictwa
✔️ szacunek do natury i sezonowości
Polskie jabłka polecają się na zdrowie!
Poznaj odmiany:
‘GOLDEN DELICIOUS’
Odmiana ‘Golden Delicious’ pochodzi z USA, gdzie została wyselekcjonowana w 1890 roku przez A. H. Mullins’a. W 1914 została wprowadzona do produkcji i od tego czasu jest jedną z bardziej rozpowszechnionych odmian jabłoni na świecie.
To cenna zimowa odmiana deserowa, ciesząca się dużą popularnością wśród konsumentów, głównie ze względu na walory smakowe. Jabłka tej odmiany charakteryzuje kremowo-żółty, soczysty, ścisły, kruchy, słodki z delikatną kwaskową nutą, aromatyczny miąższ, który wolno ciemnieje po przekrojeniu.
Dojrzałość zbiorczą owoce osiągają na przełomie września i października. W chłodni z normalną atmosferą jabłka tej odmiany przechowują się do kwietnia, a w chłodni KA (kontrolowana atmosfera) do czerwca.
Owoce są średniej wielkości, na ogół wyrównane (170-205 g), kulisto-stożkowate, lekko żebrowane.
O wartości odmiany ‘Golden Delicious’ świadczy fakt wykorzystywania jej w wielu programach hodowlanych, w których jest postrzegana jako donor genów odpowiadających za walory smakowe i produkcyjne nowych odmian.
CIEKAWOSTKA: Nie ma pewności co do rodowodu odmiany. Przypuszcza się, że powstała ze skrzyżowania odmian ‘Golden Reinette’ i ‘Grimes Golden’ lub jest siewką z wolnego zapylenia odmiany ‘Grimes Golden’.
‘LOBO’
Odmiana ‘Lobo’ pochodzi z Kanady, gdzie wyselekcjonowano ją w 1906 roku w stacji doświadczalnej w Ottawie (Ontario) z populacji siewek powstałych w wyniku wolnego zapylenia odmiany ‘McIntosh’. Do produkcji trafiła w 1930 roku. W naszym kraju została wpisana do doboru odmian w 1971 roku.
Dzisiaj w Polsce jest jedną z najpopularniejszych jesiennych odmian, której jabłka są chętnie kupowane przez konsumentów ceniących ich wygląd i smak. Miąższ owoców jest zielonkawy z odcieniem kremowym, drobnoziarnisty, kruchy, soczysty, kwaskowato-słodki.
Zbiór owoców przypada na pierwszą połowę września. Do konsumpcji nadają się kilka tygodni po zbiorze. W chłodni z normalną atmosferą owoce przechowują się przez 3-4 miesiące, a w chłodni KA o około 2 miesiące dłużej.
Owoce są średniej wielkości lub duże (140-200 g), kuliste, spłaszczone, delikatnie zwężające się w kierunku kielicha. Lekkie żebrowanie jest widoczne zwłaszcza na dobrze wyrośniętych jabłkach.
CIEKAWOSTKA: Plonuje obficie, w starszym wieku przemiennie, ceniona z powodu bardzo dużej odporności drzew na mróz.
‘REDCHIEF’
Odmiana ‘Redchief’ jest mutantem odmiany ‘Oregon Spur Delicious’ znalezionym w 1972 roku w USA. Szybko została wprowadzona do sadów i do dzisiaj jest jednym z cenniejszych mutantów z grupy ‘Red Delicious’. W Polsce znalazła się w latach 80. XX wieku, ale była sadzona na niewielką skalę. Zainteresowanie odmianą wzrosło w ostatnich latach.
Jest to odmiana deserowa, o dużej plenności, wcześnie wchodząca w okres owocowania, owocująca corocznie. Jej owoce charakteryzuje ścisły, jędrny, zielonkawo-kremowy, soczysty, słodki, aromatyczny miąższ z lekką gorzkawą nutą, zwłaszcza u jabłek słabo wyrośniętych. Owoce polecane do jedzenia na surowo, przetworów oraz pieczenia.
Dojrzałość zbiorcza jabłek przypada na przełomie września i października. W chłodni owoce przechowują się do maja.
Jabłka są średniej wielkości lub duże (200 g), wydłużone, mają podłużny, dzwonkowaty kształt z wyraźnym przewężeniem w części przykielichowej i 5 żebrami przechodzącymi na owoc.
CIEKAWOSTKA: Odmiana ta wymaga bardzo ciepłych stanowisk i żyznych gleb oraz umiejętnego cięcia i formowania.
‘SZAMPION’ (‘ŠAMPION’)
Odmiana ‘Szampion’ pochodzi z Czech, gdzie została wyselekcjonowana w 1970 roku w Střižovicach przez O. Loudę. Jest mieszańcem odmian ‘Golden Delicious’ i ‘Koksa Pomarańczowa’. Do Polski została sprowadzona w 1976 roku, w 1984 wpisano ją do doboru, a w 1990 roku do rejestru odmian.
Obecnie jest w naszym kraju jedną z podstawowych odmian zimowych. Jej owoce wyróżnia kremowy, średnioziarnisty, soczysty, słodki, delikatnie kwaskowaty, aromatyczny miąższ o gruszkowym posmaku. Owoce nadają się zarówno do bezpośredniego spożycia, jak też na przetwory.
Dojrzałość jabłek przypada na drugą połowę września. W chłodni można je przechowywać przez 4 miesiące. W warunkach kontrolowanej atmosfery okres przechowywania wydłuża się do 6 miesięcy.
Owoce są duże (180-210g), kulistostożkowate, w okolicy kielicha delikatnie żebrowane.
CIEKAWOSTKA: Pierwszymi mutantami tej odmiany były ‘Szampion Reno’ i ‘Szampion Arno’. Charakteryzuje je lepsze wybarwienie owoców.
‘GALA ROYAL’
Jabłoń ‘Gala Royal’ jest mutantem odmiany ‘Gala’, znalezionym w Nowej Zelandii w 1971 roku. W Polsce była pierwszym sportem o paskowanym rumieńcu, który zastąpił odmianę ‘Gala’.
‘Gala Royal’ to cenna odmiana zimowa, wcześnie wchodząca w okres owocowania. Jabłka są bardzo soczyste i słodkie, dzięki czemu cieszą się popularnością i uznaniem konsumentów. Ich miąższ jest kremowy, drobnoziarnisty, chrupiący, ścisły, słodki z delikatnym aromatem odmiany ‘Koksa Pomarańczowa’.
Dojrzałość zbiorczą owoce osiągają najczęściej w drugiej dekadzie września. Owoce odmiany ‘Gala Royal’ przechowują się przez 4 miesiące w chłodni zwykłej, a około 7 miesięcy w chłodni KA.
Owoce są średniej wielkości (180-190 g), stożkowate lub kulisto-stożkowate, z delikatnym żebrowaniem w okolicy kielicha. Wyróżnia je intensywny, paskowany rumieniec.
CIEKAWOSTKA: Mutant ten już w trzy lata po odkryciu (w 1974 r.) znalazł się w sadach towarowych. Jabłka pozostawione dłużej na drzewie bardzo intensywnie się wybarwiają.
Źródło: dr inż. Dorota Kruczyńska, Instytut Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy