Regionalne tradycje w nowoczesnej kuchni – podsumowanie cyklu pokazów kulinarnych

Uczniowie przygotowują potrawy podczas pokazu kulinarnego w szkolnej kuchni, pod okiem szefa kuchni. W tle roll-up Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

W dniu 17 grudnia br. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Olsztynie zakończył cykl 8 pokazów kulinarnych pn. „Regionalne tradycje w nowoczesnej kuchni”, skierowany do dzieci i młodzieży z Warmii i Mazur. Spotkania odbywały się w szkołach podstawowych, ponadpodstawowych oraz placówkach specjalnych i łączyły naukę z praktycznym gotowaniem oraz rozmowami o jakości żywności i świadomych wyborach konsumenckich.

Celem działań było przybliżenie młodym odbiorcom regionalnych smaków, tradycyjnych potraw oraz pokazanie, że kuchnia oparta na lokalnych produktach może być prosta, nowoczesna i możliwa do przygotowania także w domu.

Gotowanie jako narzędzie edukacji

Pokazy kulinarne prowadził Marcin Zakrzewski – szef kuchni i właściciel Bistro Ratuszowa w Lubawie. Podczas spotkań uczniowie aktywnie uczestniczyli w przygotowywaniu potraw, zadawali pytania i poznawali praktyczne techniki kulinarne. Zajęcia zawierały również elementy warsztatów, sprzyjające zaangażowaniu i swobodnej nauce oraz fizycznemu udziałowi uczestników w przygotowywaniu dań.

W trakcie pokazów poruszano również zagadnienia związane z wyborem dobrej jakości surowców, czytaniem etykiet oraz znaczeniem świadomych zakupów żywności.

Szkoły biorące udział w cyklu

Pokazy kulinarne odbyły się w następujących placówkach:

  • Szkoła Podstawowa nr 2 im. Janusza Korczaka w Węgorzewie

Uczniowie poznali smak warmińskich pierożków z makiem na słodko z sosem waniliowym oraz świątecznego bloku czekoladowego z bakaliami.

  • Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku

Przygotowano pierożki z jabłkiem i miodem z sosem waniliowym oraz tradycyjną kutię mazurską.

  • Zespół Szkół Zawodowych im. Jana Liszewskiego w Braniewie

Uczniowie przygotowali żurek wigilijny z grzybami oraz uszka z soczewicą i grzybami w sosie piernikowym.

  • Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy im. Marii Grzegorzewskiej w Olsztynie

Regionalne inspiracje połączono z nowoczesnymi smakami. Powstał łosoś w sosie porowym z dodatkiem cynamonu oraz zupa krem z grzybów z serem feta i szpinakiem.

  • Szkoła Podstawowa im. 11 Listopada w Rusi

Uczniowie przygotowali zupę grzybową z orzechami oraz kluski z makiem i bakaliami.

  • Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy im. Janusza Korczaka w Iławie

Powstały pierogi z twarogiem i bakaliami w sosie cynamonowym oraz tradycyjna kutia z makiem.

  • Szkoła Podstawowa nr 5 w Ostródzie

Spotkanie miało świąteczny charakter. Uczniowie przygotowali czekoladowe pierożki z makiem na słodko z sosem waniliowym oraz blok czekoladowy z bakaliami.

  • V Liceum Ogólnokształcące im. Wspólnej Europy w Olsztynie

Na zakończenie cyklu przygotowano pierogi z kapustą i grzybami z sosem z suszonych grzybów oraz piernikową bajaderkę z bakaliami.

Wspólna promocja jakości i tradycji

W wybranych spotkaniach uczestniczyli pracownicy Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie, którzy przekazywali młodzieży wiedzę na temat jakości żywności oraz zasad jej oznakowania.

Cykl pokazów potwierdził, że edukacja poprzez praktyczne działanie i bezpośredni kontakt z żywnością skutecznie wspiera budowanie świadomych postaw konsumenckich oraz promuje regionalne produkty wysokiej jakości.