Podhalańskie smaki na Grüne Woche


Wyjątkowa prezentacja polskich potraw na Internationale Grüne Woche 2024 w Berlinie przyciągnęła tłumy odwiedzających. Podczas pierwszego weekendu targów na polskim stoisku narodowym były obecne przedstawicielki Koła Gospodyń Wiejskich Szaflary z woj. małopolskiego.

„Bitwa Regionów” to ogólnopolski konkurs, w którym reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich przygotowują regionalną potrawę w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty. Wyjazd na Grüne Woche był nagrodą dodatkową Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa dla laureata VIII edycji „Bitwy Regionów”.

KGW Szaflary zachwyciło wyjątkową prezentacją przysmaków z Podhala. Podczas degustacji goście mieli okazję skosztować: kwaśnicy z żeberkiem i kluskami, oscypków, w tym także wędzonych z boczkiem i żurawiną podawanych z grilla, wytrawnych babeczek z bryndzą i mięsem, jabłecznika i bez.

Panie z KGW odwiedzili Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Czesław Siekierski oraz Zastępca Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Leszek Iwaniuk.

Weekend na Grüne Woche był pełen kulinarnych wrażeń. Pokazy gotowania na żywo w wykonaniu KGW Szaflary cieszyły się ogromnym zainteresowaniem.

Gospodynie przygotowały moskole z dodatkami: bryndzą i masłem czosnkowym. To placki z gotowanych ziemniaków – góralskie danie o bardzo długiej tradycji. Wśród członkiń KGW Szaflary są prawdziwe mistrzynie w ich wykonaniu.

Podczas drugiego pokazu przedstawicielki KGW przyrządziły jorkę, czyli jagnięcinę, z kapustą zasmażaną po szaflarzańsku. Przepis na ślebodną jorkę z szaflarzańskiej dziedziny pieconą na zawaternioku, zwycięskie danie VIII edycji „Bitwy Regionów”,  jest dostępny https://bitwaregionow.pl/przepisy/

Udział KGW w targach był wyjątkową promocją rodzimej żywności regionalnej i doskonałą okazją do zaprezentowania polskich tradycji kulinarnych poza granicami kraju.

Fot. MRiRW/KOWR

Skip to content