Festiwal Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie dobiegł końca!

To były dwa dni pełne smaków, rozmów o polskiej żywości i inspirujących spotkań.

W strefie producentów, czyli sercu naszego festiwalu, blisko 130 wystawców z całej Polski zaprezentowało swoje doskonałe, wytwarzane z pasją wyroby – ekologiczne warzywa i owoce, tradycyjne wędliny, sery, pieczywo, przetwory oraz wiele innych specjałów. Odwiedzający wydarzenie mieli okazję nawiązać bezpośredni kontakt z wytwórcami i zyskać pewność co do jakości wybieranej żywności – w myśl hasła #KupujŚwiadomie!

Podczas wydarzenia odbyły się panele dyskusyjne z ekspertami, którzy dzielili się wiedzą m.in. na temat systemów jakości i potencjału polskiej żywności, produktów certyfikowanych i z oznaczeniami, czy prawidłowych nawyków żywieniowych.

Na spotkaniach z autorkami publikacji kulinarnych można było porozmawiać o rodzimych smakach i tradycjach kulinarnych oraz zdobyć książkę oraz autograf ulubionej autorki.

Uczestnicy warsztatów kulinarnych mieli niepowtarzalną okazję zgłębiać tajniki polskiej kuchni, przygotowując potrawy z lokalnych, krajowych produktów. Koła Gospodyń Wiejskich zachwyciły pokazami, przenosząc nas do świata kulinarnych tradycji.

Na stoisku Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych najmłodsi mogli wcielić się w rolę naukowców w specjalnie przygotowanym „mini”  laboratorium. Na stoisku „Trzymaj formę!” Polskiej Federacji Producentów Żywności oraz Głównego Inspektoratu Sanitarnego, można było dowiedzieć się m.in., jak komponować zdrowe i zbilansowane posiłki.

Warsztaty rękodzielnicze cieszyły się wielkim zainteresowaniem – chętnych do nauki dekorowania wyrobów ceramicznych, haftu, garncarstwa, heklowania, plecionkarstwa, stolarstwa, a także komponowania herbat nie brakowało!

W specjalnie przygotowanej strefie dla dzieci #KupujŚwiadomie edukowaliśmy m.in. w zakresie pochodzenia produktów oraz odpowiedzialnych wyborów zakupowych. Zabawy i konkursy nt. zdrowej diety oraz sportowe wyzwania umilały czas najmłodszym w strefie Program dla szkół z gościnnym udziałem Chrumasa – ambasadora zdrowego odżywiania.

Ogromne emocje towarzyszyły finałowi konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”, który odbył się podczas festiwalu. 16 finałowych drużyn prezentowało najlepsze dania etapów wojewódzkich, które walczyły o miano najsmaczniejszej potrawy regionalnej!

I miejsce zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich Zakocie „Wygodni Zakociacy” z woj. mazowieckiego za Raki po polsku – Derte Koty. Miejsce II wywalczyło Koło Gospodyń Wiejskich w Węglinie z woj. lubelskiego za Nadziewaną kaczkę w zalewie miodowej, a III – Koło Gospodyń Wiejskich „Otwarty Krąg” w Wygnanowie z woj. łódzkiego za Żur opoczyński.

Cieszymy się, że tak licznie odwiedziliście nasz festiwal! Dziękujemy, że byliście z nami! Do zobaczenia za rok!