Festiwal

Festiwal Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie to organizowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa wydarzenie, mające na celu zwiększenie świadomości konsumentów nt. polskich produktów certyfikowanych w ramach krajowych i unijnych systemów jakości oraz wsparcie konkurencyjności rodzimych wyrobów, dzięki udziałowi lokalnych wytwórców, którzy w trakcie Festiwalu prezentują swoją wyjątkową ofertę.

Ważnym punktem wydarzenia są prelekcje i panele dyskusyjne, których różnorodna tematyka koncentruje wokół polskiej żywności. Stanowią one element edukacyjny, odnosząc się w szczególności do potencjału żywności certyfikowanej, tradycyjnej i lokalnej, której jakość przekłada się na świadome wybory zakupowe konsumentów oraz nt. tego, jakie korzyści niosą za sobą skrócone łańcuchy dostaw.

Warsztaty kulinarne i rękodzielnicze, pokazy kulinarne prowadzone przez doświadczonych kucharzy połączone z degustacją, a także animacje przygotowane specjalnie dla najmłodszych uczestników, zachęcają smakoszy i miłośników rodzimej kuchni do aktywnego uczestnictwa w tym wydarzeniu.

Udział w Festiwalu to szansa, aby poznać rodzimych producentów i skosztować ich wyrobów oraz zyskać pewność co do jakości oferowanej przez nich żywności. Podnoszenie świadomości konsumenckiej, wymiana wiedzy i doświadczeń, dzięki bezpośredniej interakcji pomiędzy uczestnikami wydarzenia, producentami i ekspertami, sprzyja budowaniu silnej marki polskiej żywności.

Już 6–7 września 2025 r. na PGE Narodowym w Warszawie trzecia edycja Festiwalu, podczas którego odbędzie się również ogólnopolski finał konkursu kulinarnego pn. „Bitwa Regionów”!

Dlaczego warto wziąć udział?

Podczas wydarzenia swoje produkty zaprezentuje ok. 120 producentów żywności regionalnej i lokalnej z całej Polski, a  odwiedzający będą mogli:

  • skosztować i zakupić wyjątkowe produkty – od ekologicznych warzyw i owoców, przez tradycyjne wędliny, sery i pieczywo, po wyborne przetwory i inne lokalne specjały;
  • spotkać się z wytwórcami i poznać historię ich produktów;
  • nawiązać bezpośredni kontakt z producentami i zyskać pewność co do jakości wybieranej żywności.

W programie:

strefa producentów – około 120 producentów żywności regionalnej i lokalnej, którzy zaprezentują swoje wyjątkowe wyroby wysokiej jakości;

strefa warsztatów – warsztaty rękodzielnicze (m.in. ceramiczne, wikliniarskie, koronkarskie) oraz aktywności dla najmłodszych uczestników;

strefa kulinarna – warsztaty i pokazy kulinarne, a także finał konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów” z udziałem 16 Kół Gospodyń Wiejskich, które zaprezentują najlepsze potrawy regionalne z każdego województwa;

strefa wiedzy – panele dyskusyjne wokół polskiej żywności i prezentacje produktów certyfikowanych, spotkanie z polskim tańcem ludowym

…oraz wiele innych atrakcji!

WSTĘP WOLNY! Zapraszamy!

Patronat honorowy