Badania pokazują (raport Polska wieś i rolnictwo), że oznaczenia PRODUKT POLSKI, produkcja ekologiczna UE, Poznaj Dobrą Żywność oraz bez GMO nie tylko są dobrze rozpoznawalne wśród konsumentów, ale też wskazywane jako oznaczenia, które nierzadko wpływają na ich decyzje zakupowe.
Z hasłem #KupujŚwiadomie trafiamy do młodzieży. 25 listopada br. byliśmy obecni na Our Future Forum – wydarzeniu edukacyjnym, które przyciąga blisko 1000 uczestników – zdolne i ambitne młode osoby z kraju i zagranicy.
8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania – święto, którego celem jest promowanie właściwych nawyków żywieniowych.
Światowy Dzień Żywności – ustanowiony w 1979 roku, obchodzony jest na całym świecie 16 października – w rocznicę utworzenia Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w 1945 r.
Do świadomego wyboru produktów z certyfikatami i oznaczeniami w ramach systemów jakości zachęcaliśmy podczas wydarzenia „Plony i Jesienne Kwiaty”. 5 października w Warszawie na stoisku #KupujŚwiadomie wyroby prezentowali lokalni producenci.
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w ramach kampanii #KupujŚwiadomie promuje rodzimą żywność z oznaczeniami i certyfikatami jakości żywności oraz zachęca do wybierania owoców krajowej produkcji. To dzięki lokalnym sadownikom, którzy stawiają na jakość, polskie jabłka to nasze rodzime dobro. W Polsce zarejestrowanych jest ponad 70 odmian jabłoni. Najpopularniejszymi odmianami uprawianymi w naszym kraju są: Idared, Jonagold,…
Pierwsza stolica Polski w miniony weekend zmieniła się w stolicę regionalnej kuchni, a to za sprawą finału IX edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów”. 22 września do Gniezna przyjechało 16 KGW z całej Polski, aby rywalizować w konkursie na najlepszą potrawę regionalną.
W ramach kampanii #KupujŚwiadomie Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zachęca do wybierania żywności z oznaczeniami i certyfikatami jakości, w tym logo produkcji ekologicznej UE. Prowadzone działania mają na celu budowanie rozpoznawalności oznaczenia produkcji ekologicznej, edukowanie konsumentów na temat metod produkcji ekologicznej i zalet posiadania unijnego certyfikatu oraz zwiększenie spożycia żywności produkowanej w kraju, a przez to…
Znakomite krajowe produkty od lokalnych producentów, wyśmienite potrawy, zdrowa kuchnia, edukacja i zabawa. To wszystko na II Festiwalu Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie w Warszawie.
Podczas konferencji prasowej w siedzibie Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, która odbyła się 4 września, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jacek Czerniak oraz Dyrektor Generalny KOWR Henryk Smolarz zaprosili na II Festiwal Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie.
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zaprasza na II Festiwal Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie. Patronat honorowy nad festiwalem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Czesław Siekierski, który dokona jego uroczystego otwarcia.
Uwaga dzieci i młodzież w wieku 10-15 lat! Zapraszamy do udziału w konkursie filmowym „Młody Ambasador Regionu”.