Sery domowe – przecież to proste. Bezpłatne warsztaty kulinarne w Dworze Skrzynki

Sery domowe – przecież to proste. Bezpłatne warsztaty kulinarne w Dworze Skrzynki

Sery domowe – przecież to proste. Bezpłatne warsztaty kulinarne w Dworze Skrzynki

przez
21 21 people viewed this event.

Jeśli mieszkasz w wielkopolskiej wsi  i kochasz dobrą kuchnię – mamy dla Ciebie wyjątkową propozycję! Instytut Skrzynki w Skrzynkach (gm. Stęszew, powiat poznański) zaprasza na bezpłatne warsztaty kulinarne. W poniedziałek, 27 października 2025 r. (g. 10.00 – 16.00) odbędą się warsztaty serowarskie z Grażyną Szłapką – właścicielką Serowarni Mera Wallis z Chodzieży, zakładem rzemieślniczym światowej klasy. Będą to nie tylko zajęcia praktyczne, dzięki którym uczestnicy nauczą się, jak przygotowywać samodzielnie różne wyśmienite sery w domowym zaciszu. Ekspertka zaprezentuje także krótkie kompendium wiedzy o serach.

Kim jest Grażyna Szłapka?
Grażyna Szłapka w  Chodzieży prowadzi Serowarnię Mera Vallis – nazwa w języku łacińskim oznacza „czyste łąki”. Jej działalność zrodziła się z pasji do gotowania oraz zamiłowania do naturalnych produktów. W ofercie serowarni znajduje się ponad 20 różnych rodzajów serów – od twarogowych, przez pleśniowe, aż po sery długodojrzewające.

Wyroby z Mera Vallis były wielokrotnie nagradzane w prestiżowych konkursach. We wrześniu tego roku dwa z nich zdobyły brązowe medale podczas jednego z najważniejszych międzynarodowych wydarzeń branżowych – Mondial Du Fromage we francuskim Tours. Konkurs ten, organizowany co dwa lata, gromadzi profesjonalistów z całego świata związanych z serami i produktami mlecznymi.

W tegorocznej edycji do rywalizacji zgłoszono ponad 1800 serów pochodzących z 40 krajów, w tym 40 reprezentujących Polskę. Oceny smaków i jakości dokonywało 300 ekspertów z całego świata – w tym z krajów słynących z serowarstwa, jak Francja, Włochy czy Hiszpania. W gronie jurorów znaleźli się również Polacy – Bartosz Wilczyński i Michał Jaremkiewicz – co stanowiło duże wyróżnienie dla krajowego środowiska serowarskiego. Z Polski, która debiutowała w tym konkursie  wyłoniono aż 11 laureatów – oznacza to, że nasze regionalne sery są doskonałe i warto po nie sięgać.

Ważne informacje organizacyjne:

  • Udział bezpłatny
  • Liczba miejsc ograniczona
  • Dla kogo? – tylko dla mieszkańców obszarów wiejskich województwa wielkopolskiego, którzy w tym roku nie uczestniczyli w warsztatach Instytutu Skrzynki i KOWR w Dworze Skrzynki
  • Obowiązują zapisy
  • Decyduje kolejność zgłoszeń
  • Z jednego KGW mogą uczestniczyć maksymalnie 2 osoby

Zgłoszenia prosimy przesyłać na adres: warsztaty@instytutskrzynki.pl: imię i nazwisko, nazwa KGW (jeśli dotyczy), termin warsztatów, na które uczestnik chce się zapisać (27.10.2025).

Nie zwlekaj – miejsca szybko znikają! Dwór Skrzynki czeka na Ciebie z otwartą kuchnią i wielkopolską gościnnością.

Organizatorami wydarzenia są Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR) – Oddział Terenowy w Poznaniu.

Serdecznie zapraszamy!

Dodatkowe szczegóły

Województwo – wielkopolskie

Aby zarejestrować się na to wydarzenie, wyślij swoje dane pocztą e-mail na adres warsztaty@instytutskrzynki.pl

 

Data i Czas

2025-10-27 @ 10:00 AM do
2025-10-27 @ 04:00 PM