2025

Festiwal Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie

W dniach 6–7 września 2025 r. na PGE Narodowym w Warszawie odbyła się trzecia edycja Festiwalu Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie pod patronatem honorowym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Prezydenta miasta stołecznego Warszawy.

Podczas wydarzenia miał miejsce również finał jubileuszowej X edycji konkursu kulinarnego pn. „Bitwa Regionów”.

W strefie producentów, czyli sercu Festiwalu, 123 wystawców z całej Polski zaprezentowało swoje doskonałe, wytwarzane z pasją produkty – ekologiczne warzywa i owoce, tradycyjne wędliny, sery, pieczywo, przetwory oraz wiele innych specjałów.

Odwiedzający wydarzenie mieli okazję nawiązać bezpośredni kontakt z wytwórcami i zyskać pewność co do jakości wybieranej żywności – w myśl hasła #KupujŚwiadomie.

W 2025 roku na Festiwalu Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie swoje stoiska mieli Wystawcy:

Ważnym punktem wydarzenia były prelekcje i panele dyskusyjne, których różnorodna tematyka koncentrowała się wokół polskiej żywności. Stanowiły one istotny element edukacyjny.

W trakcie dwóch dni wydarzenia odbyło się 19 paneli dyskusyjnych i wykładów z 75 ekspertami, którzy dzielili się wiedzą m.in. na temat systemów jakości i potencjału polskiej żywności, produktów certyfikowanych i z oznaczeniami, czy prawidłowych nawyków żywieniowych.

Ogromnym zainteresowaniem cieszyły się spotkania z autorkami publikacji kulinarnych, podczas których można było porozmawiać o rodzimych smakach i tradycjach kulinarnych oraz zdobyć książkę i autograf.

Zorganizowano 14 różnych pokazów i warsztatów, w tym kulinarnych i rękodzielniczych, w trakcie których zapełniono aż 1021 dostępnych miejsc!

Uczestnicy warsztatów kulinarnych mieli niepowtarzalną okazję zgłębiać tajniki polskiej kuchni, przygotowując potrawy z lokalnych, krajowych produktów.

Koła Gospodyń Wiejskich zachwyciły pokazami, przenosząc nas do świata kulinarnych tradycji. 

Nie brakowało chętnych do udziału w warsztatach rękodzielniczych, takich jak dekorowanie wyrobów ceramicznych, haft, garncarstwo, heklowanie, plecionkarstwo, stolarstwo, a także komponowanie herbat.

Na stoisku Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych najmłodsi mogli wcielić się w rolę naukowców w specjalnie przygotowanym mini laboratorium.

Na stoisku „Trzymaj formę!” Polskiej Federacji Producentów Żywności oraz Głównego Inspektoratu Sanitarnego, można było dowiedzieć się m.in., jak komponować zdrowe i zbilansowane posiłki.

  • I miejsce zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich Zakocie „Wygodni Zakociacy” z woj. mazowieckiego za raki po polsku – Derte Koty.
  • Miejsce II wywalczyło Koło Gospodyń Wiejskich w Węglinie z woj. lubelskiego za nadziewaną kaczkę w zalewie miodowej.
  • Miejsce III zajęło Koło Gospodyń Wiejskich „Otwarty Krąg” w Wygnanowie z woj. łódzkiego, które przygotowało żur opoczyński.

Wydarzenie uświetniły warsztaty tańca ludowego oraz prezentacja jednego z najpiękniejszych dziedzictw polskiego rękodzieła – największej koronki koniakowskiej świata, wpisanej do Księgi Rekordów Polski.

Wydarzenie odwiedziło ok. 10 000 osób.