23 września to oficjalny Dzień Rolnictwa Ekologicznego w całej Unii Europejskiej. Produkcja i rolnictwo ekologiczne stanowią najbardziej przyjazną dla środowiska metodę wytwarzania żywności.
Sięgając po żywność opatrzoną tym znakiem, możemy mieć pewność, że:
✅ powstała z ekologicznych i naturalnych składników,
✅ nie zawiera sztucznych dodatków ani polepszaczy,
✅ jest kontrolowana na każdym etapie produkcji, przygotowywania i dystrybucji,
✅ powstała z poszanowaniem dla środowiska i dobrostanu zwierząt,
✅ spełnia restrykcyjne warunki dotyczące metody produkcji, przetwarzania, transportu i przechowywania.
Jak rozpoznać żywność ekologiczną? Jest ona oznaczona unijnym logo produkcji ekologicznej. Znak ten ułatwia konsumentom identyfikację certyfikowanych produktów ekologicznych, a rolnikom pomaga we wprowadzaniu ich do obrotu w całej UE.
W Polsce w 2024 r. działalność w sektorze produkcji ekologicznej prowadziło 24 793 producentów ekologicznych, a powierzchnia użytków rolnych objętych systemem wynosiła 691 471 ha.
Największą powierzchnię upraw miały zboża, następnie rośliny na paszę, łąki i pastwiska, warzywa i rośliny strączkowe na suche nasiona. Najczęściej hodowane były drób i owce.

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zachęca do wybierania żywności z oznaczeniami i certyfikatami jakości. Żywność wytworzona metodami ekologicznymi powstała z poszanowaniem dla środowiska naturalnego i dobrostanu zwierząt. Jest kontrolowana na każdym etapie produkcji, przygotowywania i dystrybucji. To żywność bez GMO, syntetycznych nawozów, niedozwolonych, chemicznych oprysków i środków ochrony roślin.
Czytaj etykiety i #KupujŚwiadomie!
Dowiedz się więcej: produkcja ekologiczna, dane IJHARS


